De Herfst

Dit wordt een lofzang op de herfst, mijn favoriete jaargetijde:

De herfst is een jaargetijde van afwisseling, contrasten, geuren, kleuren en mooi licht. De temperaturen dalen terwijl het op hetzelfde moment nog aangenaam zomers kan aandoen als de zon schijnt in de periode van de zogenaamde indian summer die loopt van begin september tot half november ( de herfst loopt van 21 september tot 21 december (de kortste dag) of meteorologisch gezien van 1 september tot 30 november), ook heb je lange perioden van heel rustig weer waarin het toch constant bewolkt is (soms wel 2 weken achter elkaar) en af en toe (veel meer dan in andere seizoenen) slaat het weer keihard toe met stormen en hevige regenbuien. Op het moment dat ik dit schrijf hebben we net een sterke storm achter de rug die honderden zo niet duizenden bomen heeft ontworteld c.q. af doen knappen (dat de bomen nog in blad stonden heeft het verergerd). Op die maandag 28 oktober waren er uiterste windvlagen met snelheden van 145 km/uur. De kans op onweer neemt af de kans op wind en regen toe.

Hier een foto waaraan de wind duidelijk is af te lezen aan de rietstengels in de voorgrond.

De herfst is het seizoen bij uitstek van de vele kleuren en het mooie zachtere licht laat ze nog eens extra mooi uitkomen. Het blad verkleurd naar geel, oranje, bruin en rood en de paddenstoelen hebben alle kleuren van de regenboog en dan zijn er nog de vele struiken met hun bonte bessen pracht en ook zijn er nog planten die juist in dit seizoen hun bloemen ter beschikking stellen aan de insecten die er nog steeds zijn.

Herfst in het Bakkeveenster bos

Bossen met zowel loof- als naaldbomen worden ontzettend veelkleurig.

Zon schijnt door herstig beukenblad.

In het mooie zachte zonlicht komen de herfstbladeren goed tot hun recht.

Kleverige koraalzwam

De kleverige koraalzwam

Stinkzwam met daarachter een duivelsei.

Een stinkzwam met op de achtergrond een zogenaamd duivelsei waaruit de stinkzwam voortkomt.

Heksenboleet

De heksenboleet, paddenstoelen vormen voedsel voor allerlei dieren, hier voor de zwarte wegslak.

Heksenkring

Een heksenkring, aan een heksenkring is goed te zien hoe ver een schimmel zich heeft verspreid.

Bessen van de bitterzoet

Bessen van de bitterzoet.

Kardinaalsmuts

De vruchten van de kardinaalsmuts.

De lijsterbessen hangen in het najaar vol met de oranje bessenschermen.

Herfsttijloos.

herfsttijloos

Wat heeft een crocus met de herfst te maken zul je denken, nou dit is geen crocus maar de herfsttijloos een zeer giftige plant die zoals de naam al aangeeft in de herfst bloeit, het is net als de crocus een bolgewas.

Alpen aster.

Asters zijn ook typische najaarsbloeiers, hier een alpen aster.

Hoewel de herfst niet het seizoen bij uitstek voor insecten is, zijn ze er nog steeds, vooral libellen, bladwespen, bijen, hommels, kevers, wantsen, maar spinnen spannen de kroon, in de vroege morgen zijn alle struiken bedekt met bedauwde spinnenwebben zodat je je afvraagt hoe die allemaal gaan overleven van de weinige insecten die er nu nog zijn, maar spinnen kunnen een behoorlijke tijd zonder prooi.

Herfstig berkenblad in spinnenweb

Soms vangen spinnen iets anders dan een maaltijd, hoewel er 1 vegetarische spin voorkomt (Bagheera Kiplingi) die zich voedt met bladeren en knoppen, alleen spint hij geen web.

De herfst is ook het seizoen bij uitstek voor het spotten en/of fotograferen van vogels, in grote groepen komen ze langs richting het zuiden, de lucht is vol met geluiden van allerlei vogels, waarvan de mooiste geluiden wel die van de kleine- en wilde zwaan en vooral die van de kraanvogels zijn. Ook het gegak van de vele ganzen is niet van de lucht. Dit is ook de tijd voor de unieke waarnemingen, vogelspotters hebben nu hoogtijdagen.

Grauwe ganzen in de vlucht.

Hoewel de Grauwe gans steeds minder trekt en veel meer in Nederland broedt en zijn jongen groot brengt zie je ze toch nog in V-vorm op trek. Grauwe ganzen worden in Nederland een plaag, kortom een uiterst succesvolle vogelsoort.

Rotganzen

Een andere gans die je steeds meer tegenkomt is de rot, rot, rotgans, het is Europa’s kleinste gans en, vind ik zelf, de mooiste (van de regelmatig geziene soorten). Rotganzen trekken nog wel steeds.

De herfst is het seizoen van de mystiek, vooral onderstreept door het donkerder en korter worden van de dagen die vaak ook nog in mist gehuld zijn en paddenstoelen die hallucinerend werken, dat geeft aanleiding tot verhalen.

Mist

De vele mistige dagen dragen bij tot de mystieke verhalen.

De herfst inspireert niet alleen fotografen maar ook bepaalde houtvesters met een artistieke inslag.

Houtsculptuur van paddenstoelen.

Welke paddenstoel het moet voorstellen weet ik niet, maar het zijn overduidelijk paddestoelen.

Tot slot, dat de herfst niet overal op dezelfde manier zijn intrede doet illustreert onderstaande foto van Zwitserland. Op 14 september met de bomen volop in het groene blad begon het hier al te sneeuwen op zo’n 1500 tot 2000  meter hoogte. Overigens was deze sneeuwpret van korte duur want op de meeste plaatsen smolt de sneeuw tegen de middag al weer weg.

Sneeuw in de bergen.

Herfstig weer in de alpen begint met sneeuw.

Tags:
Posted in De Herfst | No Comments »

Leave a Reply