Het weer

Over het weer mag je niet klagen, dat moet je nemen zoals het is want het is (nog) niet maakbaar. Maar als natuurfotograaf ben je zo afhankelijk van het weer, je hebt het liefst zo weinig mogelijk wind, geen regen, geen hard licht (de dag zou als het ware een cyclus van elkaar opvolgende zonsopkomsten en -ondergangen moeten zijn) enz. Zelf ben ik wel een beetje zo’n mooi weer fotograaf, maar ik besef me ook dat er kansen liggen in het fotograferen bij verschillende weersomstandigheden, hierbij maak je het weertype als het ware zelf het onderwerp. Met de onderstaande foto’s wil ik dit illustreren:

Slecht weer op komst

Hier begint het meestal mee windveren en een melkachtige bewolking voor de zon en soms een bijzon, die staat meestal links of rechts van de zon maar hier staat hij er onder.

Al snel trekt het dicht.

Pastel tinten beginnen de wolken te kleuren

De lucht begint te dreigen

Dit is zo’n dreigende lucht waarvan je weet dat er in korte tijd neerslag zal komen.

Dan ineens regent het.

In het water zijn duidelijk de cirkels van de vallende druppen te zien.

Het weer verslechtert nog meer.

Als het weer dan verder verslechtert kan het zelfs onstuimig gaan hagelen.

Het teken dat het ergste achter de rug is

Een regenboog is meestal het teken dat het ergste achter de rug is. Je ziet overigens de regendruppels nog op de lens zitten.

Één laatste foto wil ik je niet onthouden, volgens mij kun je zelf wel raden welk weertype deze foto symboliseert.

Holdon for dear life

Ik zet de gedachten van deze vlinder maar om in het Engels, want daar waren we in Engeland, Pembrokeshire om precies te zijn, het moge duidelijk zijn dat de wind behoorlijk grip op deze bonte bessen vlinder heeft.

Kortom slecht weer kan en mag niet altijd een excuus zij om niet te gaan fotograferen. Overigens liep ik vanmiddag in het Blauwe bos ook in mijn T-shirt in de regen, dit leverde helaas geen mooie plaatjes op. Tijdens de hagelbui zat ik zelf behaaglijk in mijn auto, er is geen noodzaak om jezelf en je camera teveel bloot te stellen aan de elementen.

Tags:
Posted in Het weer | No Comments »

Leave a Reply