Plantenfotografie - Naturephotography.eu fotografie van en informatie over de natuur.

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderwerpen
 


Plantenfotografie:

De techniek:

Tenzij je een plant in het landschap of zijn omgeving wilt fotograferen (plant op de voorgrond met daarachter omgeving) is fotografie van planten vaak een keuze tussen macro fotografie of portret fotografie (onscherpe achtergrond, plant op de voorgrond). Eigenlijk zijn macro fotografie en portret fotografie elkaars tegenpolen. Bij macro fotografie stuit je op het probleem van de behoefte aan scherptediepte (het gaat hier om de details (1 bloem) die liefst van voor tot achter scherp moeten zijn), waardoor je te maken hebt met lange sluitertijden en dus een grotere kans op bewogen foto's. Een voordeel van planten (ten opzichte van dieren) hierbij is dat ze (bij relatief windstil weer) zelf stil staan. Bij portret fotografie, sta je over het algemeen relatief gezien verder weg en zoom je eventueel in (je wilt immers de plant in zijn geheel op de foto). Verder gebruik je een zodanig diafragma dat de plant scherp wordt en de achtergrond vervaagd. Hierbij heb je meer kans op iets snellere sluitertijden.

Bomen:

Planten zijn dankbare onderwerpen omdat je ze in principe overal tegen komt (zelfs in de meest bebouwde gebieden en op de (hoogste) bergtoppen) en ze als het ware onbeweeglijk op je staan te wachten tot je het juiste shot hebt gemaakt. Soms kun je zelfs met een reflectie schermpje nog iets tegen de wind en het te weinig aan licht doen. Een van mijn favoriete onderwerpen zijn bomen. Ze hebben iets statigs en ongenaakbaars en vooral als op zichzelf staand exemplaar kun je er mooie opnamen van maken. Bomen zijn net kleine ecosysteempjes op zich, je vindt er in en om allerlei dieren en planten waaronder veel insecten, vogels: in rust, voedsel zoekend, zingend of op het nest, eekhoorns, sommige muizen, zwammen, paddenstoelen, varens, mossen, zelfs wilde planten en sommige bomen staan zelf uitbundig te bloeien. Dit maakt van bomen een fotografisch object bij uitstek.

Biotoop:

Tot slot planten bepalen de omgeving en daarmee vaak het landschap (afhankelijk van bodemgesteldheid, regio e.d.), dieren voelen zich er wel of niet thuis.


 
 
Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu