zwart/wit fotografie - Naturephotography.eu fotografie van en informatie over de natuur.

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderwerpen
 


Zwart/wit fotografie:

Waarom een categorie Zwart/Wit?:

De laatste tijd (2008 en 2009) neemt de interesse in zwart/wit fotografie weer wat toe en dit houdt een beetje aan en ik moet zeggen het is een verfrissende kijk op fotografie met de keur aan goede kleurenopnamen die er tegenwoordig zijn. Zwart/Wit fotografie gaat terug naar de essentie van fotografie namelijk het vangen van licht, zonder licht geen beelden. Een zwart/wit foto geeft door middel van grijstoonwaarden aan hoe de lichtverdeling binnen een foto ligt. Ik heb zelf een aantal van mijn kleurenfoto's omgezet naar zwart wit en ik was verrast over het resultaat en ben zelfs geneigd te zeggen dat het merendeel in zwart/wit nog interessanter is dan de kleurenopnamen.

De techniek:

Bij zwart/wit fotografie moet je zoveel mogelijk uitgaan van gemiddelde grijswaarden en wel 18% grijs (dit geldt eigenlijk net zo goed voor kleurenfotografie). Dit is namelijk de grijswaarde waar de belichtingsmeter van het fototoestel op geijkt is. Handig is hierbij een grijskaart die je meeneemt en als referentie gebruikt voor wat je in kleur voor je ziet. Aan de hand van de grijskaart kun je dan bepalen welk deel van het kader overeenkomt met die grijswaarde en daarop moet je dan je lichtmeting baseren. De moeilijkheid hierbij is om kleuren in je hoofd om te zetten in grijswaarden. Overigens is een grijswaarden kaart voor kleurenfotografie van even grote waarde want daarbij gelden dezelfde principes als bij zwart/wit fotografie. Zwart/wit fotografie heeft het mooiste effect als er sprake is van veel contrastverschil oftewel weining verschillende grijstoonwaarden. Omdat in de digitale fotografie het contrast vaak op zich zelf al hoog ligt is het mooi te combineren met zwart/wit fotografie. Wel rekening houden met te veel over of onderbelichting, in zulke uiterste situaties is het het best om eerder te neigen naar onderbelichting dan overbelichting. Onderbelichte foto's bevatten meer informatie die met de digitale doka weer naar voren gehaald kan worden dan overbelichte foto's.

Nu zijn er twee mogelijkheden:

1. Misschien de meest voor de hand liggende vooropgesteld dat je toestel het ondersteund is te kiezen voor het fotograferen in zwart/wit. In het menu van de camera staan dan ergens kleur effecten waar je uit kunt kiezen waaronder zwart/wit en hoogstwaarschijnlijk ook sepia.
2. Heb je die optie niet of wil je de foto ook in kleur dan fotografeer je gewoon in kleur en bewerkt de foto achteraf in de digitale doka. Je opent een foto kiest dan in het menu voor data type en dan voor 8 bit greyscale of 16 bit greyscale, waarbij de laatste in staat is om een groter bereik aan grijswaarden te laten zien. Daarna is het een kwestie van de foto opslaan onder een nieuwe naam en je hebt een zwart/wit versie van je kleurenfoto. Vaak is deze tweede optie de betere omdat de computer veel meer rekencapaciteit heeft voor het omzetten van kleur naar zwart/wit dan het fototoestel zelf heeft (het toestel moet het namelijk ook omzetten van kleur naar zwart/wit).


 
 
Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu