Tuinfotografie - Naturephotography.eu fotografie van en informatie over de natuur.

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderwerpen
 


Tuinfotografie:

Voor wie een tuin heeft kan de natuurfotografie een heel gemakkelijk begin hebben. Vooral op het gebied van macro (insecten en planten) en vogelfotografie kan je hier veel ervaring opdoen. Een ander voordeel van een tuin is het feit dat je dingen kunt stagen door bijvoorbeeld de voedertafel voor de vogels op een gemakkelijk te fotograferen plek te zetten en dan bij voorkeur een plek waar je gemakkelijk een rustige achtergrond kunt creëren. Voer de vogels het hele jaar door en zet een boom in de buurt van de voederplaats zodat ze snel kunnen vluchten (voor bijvoorbeeld een kat) en het heeft het voordeel dat je de vogels in plaats van op de voedertafel in de veel natuurlijker setting van de boom kunt fotograferen.
In een tuin kun je naar hartelust een hele dag oefenen als het moet en je maakt alle seizoenen met hun typische planten en dieren mee. Overweeg ook om een vijver te nemen, daar zul je ook veel plezier aan beleven met de kikkers en libellen die hier op af komen. De winter is een beetje een dode tijd in de tuin op de vogels na, maar zodra de winter het land verlaat en de dagen lengen kan het ontzettend snel gaan, eerst de sneeuwklokjes en de helleborusen, dan volgen in snel tempo de andere voorjaarsbloeiers elkaar op, krokussen, winterakonieten, hyacinthen enz.
Je kunt de tuin opdelen in verschillende biotopen al zijn zo ook nog zo klein, zo krijg je meer variatie in de tuin qua planten maar ook qua dieren.
Een leuke bezigheid is om per maand alles wat je aan dieren en planten ziet fotografisch vast te leggen, als je dit een jaar lang vol houdt heb je een mooi verslag voor jezelf waarmee je de relatie naar de natuur kunt leggen om te zien wat er wanneer te fotograferen valt. Want laten we eerlijk zijn fotograferen in de tuin is leuk, maar in de echte natuur eropuit gaan is natuurlijk nog leuker en je kunt je tuinfoto's zoals eerder opgemerkt als referentie punt nemen om te bepalen wat er waar en op welk moment te zien valt. Zelf heb ik eens een jaar lang alles in de tuin van mijn ouders gefotografeerd en daar een soort overzicht in website form van gemaakt waar ik met plezier naar kan kijken. Maar het echte natuurgevoel geeft het natuurlijk niet. Toch zijn er fotografen die zich specialiseren in het fotograferen van uitsluitend tuinen en er zijn tuinbladen zat waar ze hun foto's aan kunnen slijten.
Nog even los van het fotograferen, voor wie kikkers in zijn tuin heeft kan die heel makkelijk tam maken, ze komen op je stemgeluid af en herkennen mensen ook aan het stemgeluid. Het kan zelfs zo ver gaan dat wanneer je ze een vlieg die je gevangen hebt op je hand voorhoudt ze zelfs op je hand kruipen om hem te pakken. Groene kikkers zijn hier vooral om bekend. Zelf heb ik hier ook ervaring mee.
Kortom de tuin een goede oefenplaats waar je alles dicht bij de hand hebt en dingen naar je hand kunt zetten (tot op zekere hoogte natuurlijk).

Fotografie in een dierentuin:

Fotografie in een diernetuin heeft iets weg van fotograferen in een tuin, de dieren en planten bevinden zich in een gecontroleerde omgeving alhoewel je die zelf natuurlijk niet naar je hand kunt zetten. Dat is dan ook meteen het verschil je moet genoegen nemen met hoe men de omgeving heeft ingedeeld. Dat maakt het eendeels moeilijker omdat je rekening moet houden met omheiningen, glas, gaas en andere mensen. Een voordeel is wel dat de setting heel natuurlijk nagemaakt kan zijn. Bovendien komen er steeds meer dierentuinen die je in een besloten ruimte zonder omheiningen en gaas heel dicht bij de dieren laat komen. De grootste uitdaging is het creëren van een neutrale achtergrond zonder objecten, mensen enz. Het voordeel hierbij is natuurlijk wel dat je net zo lang kunt wachten tot de ideale situatie zich voordoet. Een paar tips: Fotografeer je dieren in een kooi met gaas of glas, kom dan zo dicht mogelijk bij het gaas of glas en fotografeer er recht doorheen, dus niet onder een hoek. Fotografeer je door glas vergeet dan de flits. Ga naar een dierentuin op het moment dat het rustig is, dus niet op feestdagen e.d. Voeren is vaak verboden. Ga dicht bij je onderwerp, isoleer het, fotografeer desnoods details. Probeer natuurlijk gedrag te fotograferen hoe moeilijk dat ook is in een dierentuin. Leg beweging of onverwachte dingen vast, anticipeer. Een andere form van dierentuin waarin veel meer sprake is van natuurlijk gedrag is het vooral in Duitsland bekende gehege. In een parkachtige of zelfs natuurlijke omgeving lopen dieren rond in weiliswaar omheinde, maar veel grotere natuurlijke settings. Hier heb je de ruimte om te manoufreren en geschikte achtergronden te vinden en als is het druk die drukte kun je mijden. Vooral in het najaar en de winter kun je hier mooie foto's maken omdat de dieren dan beter te zien zijn omdat al het groen verdwenen is.


 
 
Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu